Under det första året av min utbildning på industridesignprogrammet i Gävle fick jag i uppdrag att utveckla ett nytt handtag till en potatisskalare för Svenska Kocklandslaget. Potatisskalaren behövde inte vara brukbar – alternativet fanns att den skulle ges som ett pris eller ett slags diplom för att man har varit, eller är, kock i Svenska Kocklandslaget under en längre tid. Den färdiga designen skulle 3D-printas och visas tillsammans med pannåer på en utställning i entrén till byggnaden där industridesignprogrammet håller till, i samband med programmets 10-årsjubileum.
För att identifiera behov och förstå målgruppen, samt för att tydliggöra vilket material handtaget skulle vara gjort av, skapades tre moodboards. Jag har valt ut tre bilder, en från varje moodboard, som bäst representerar den känsla och det intryck jag fick av målgruppen. Svenska Kocklandslaget består av seriösa och ambitiösa kockar som representerar Sverige i internationella mästerskap. En potatisskalare till landslaget måste därför vara elegant, effektiv och seriös.
Jag experimenterade med skisser och lera för att hitta en form som uttryckte dessa egenskaper. Genom att snabbt skissa för hand och testa formidéerna i lera kunde jag utvärdera både estetik och handtagets ergonomi.
Tidsåtgång: 3 veckor
Individuellt projekt
Jag kom fram till att en avsmalning i någon av handtagets ändar gjorde att formen upplevdes som mer elegant. Med denna insikt lyckades jag slutligen skapa en form som, enligt min uppfattning, fångar precis den känsla som jag eftersträvade.
Den här potatisskalaren har fått namnet Apeel och med sin bekväma, smidiga form och eleganta design är det upp till varje recipient att bestämma om skalaren ska användas i köket eller visas upp i troféskåpet.
När vi först fick uppgiften att välja material till handtaget behövde vi inte ta hänsyn till miljöaspekter, utan fokuserade på att materialets egenskaper skulle passa målgruppen. Jag valde mahogny för dess slitstyrka, vattentålighet och exklusiva känsla.
Om potatisskalaren skulle ha tillverkats på riktigt hade jag valt ett miljövänligare alternativ, som FSC-certifierad Sapeli, spillvirke av mahogny eller svenska träslag behandlade med bets eller Shou Sugi Ban, för en lyxig och hållbar finish. Huvudsaken är att träslaget känns exklusivt, är tåligt och passar för köksmiljö.
Skalarbladet är tänkt att tillverkas i gulfärgat rostfritt stål, som är hållbart och lätt att rengöra, vilket är nödvändigt i miljöer där kravet på hygien är stora – som i kök. Det är dock viktigt att stålet har en glansig finish för att ge ett lyxigt intryck.